perjantai 4. helmikuuta 2011

Jälkiviisautta

Syyskuu 2009: 

"Tein taas aamulla raskaustestin. Se oli joku kaupan halpistesti ja jätin sen siihen vessan pöydälle odottamaan, kun menin suihkuun. Unohdin koko asian ja muistin sen vasta noin vartin päästä, kun menin vessaan. Epäuskoisena tuijotin testin kahta viivaa. Koko aamuna en pystynyt ajattelemaan mitään muuta. En soittanut edes Jussille vaan lähdin töihin. Iltapäivän kahvitauolla kävin apteekista ostamassa kalleimman testin. Pankin vessassa tuokin testi näytti plussaa. Hymyilin itsekseni koko loppupäivän ja odotin malttamattomana Jussia kotiin."


Lokakuu 2009: 

"Töiden jälkeen menin salille ohjaamaan bodypumpin ja spinningin. Pukukopissa juttelin Johannan kanssa. Johannalla on laskettu aika helmikussa ja vatsa näkyy jo hyvin. Johanna mietti kovasti, ottaisiko sikainfluenssarokotteen vai ei. Kuuntelin Johanna pohdintoja erittäin mielelläni, vaikka eihän hän eikä kukaan muukaan meidän salilla vielä tiennyt omasta salaisuudestani. Sikainfluenssa on jo levinnyt Suomeenkin ja raskaana olevat ovat kuulemma riskiryhmää."

"Iskä kysyi, aionko ottaa sen rokotteen vai en. En oikein osannut vielä sanoa. Juteltiin iskän kanssa, että ehkä on parasta ottaa se rokotus, niin ei ota mitään riskiä, jos kuitenkin sairastuu. Ei tiedetä, mitä raskaana olevan äidin sikainfluenssatartunta voi aiheuttaa sikiölle. Raskaana olevilla naisilla yleensä vastustuskyky alenee, joten siinäkin mielessä ehkä pitäis ottaa se rokotus. Lueskelin netistä asiasta ja siellä asiantuntijat vakuuttavat, että kaikkien riskiryhmissä olevien kannattaa ottaa rokotus. Kaipa mä sitten luotan asiantuntijoihin. Jos en ota rokotusta ja jotain tapahtuukin, niin syytän itseäni koko loppuelämäni. Jos otan rokotuksen ja jotain tapahtuu, niin voin syyttää muita." 

Marraskuu 2009: 

"Mulla oli tänään aamupäivällä toinen ultra (raskausviikko 12), koska viimeksi ei voitu ottaa niskapoimumittausta, kun vauveli olikin vasta 9. viikon ikäinen. Siispä menin äippäneuvolaan Nortamonkadulle. Hoitaja kysyi ennen ultraa, että laitetaanko sikapiikki. Rokotukset oli aloitettu riskiryhmille eilen. Kysyin hoitajalta, mitä muut raskaanaolevat on tuumineet siitä. En saanut hoitsulta oikein vastausta. Niinpä mä sit päätin ottaa piikin. Se kävi siinä niin kätevästi samalla, kun otettiin verenpaine. Iltapäivällä töissä mun käsi tuli tosi kipeeksi ja tulin väsyneeksi, taisi lämpökin nousta. Mun piti tänään töiden jälkeen ohjata jumppaa pankkilaisille, mutta päätin lähteä aikaisemmin töistä kotiin. Oli niin huono olo rokotuksen takia."

-----------------

Näin jälkikäteen ajateltuna en ottaisi rokotetta. Eihän Suomeen edes tullut vakavaa epidemiaa. Mutta vuosi sitten päätin luottaa asiantuntijoihin. Lääkärit, hoitajat, THL:n asiantuntijat, peruspalveluministerikin suositteli ottamaan rokotteen, joten minä otin. Ja suurin osa raskaana olevista ystävistänikin otti. Luojalle kiitos, ettei siitä tullut mitään sivuvaikutuksia Viiville. Ainakaan vielä sellaisia ei ole ilmennyt. 

Eilen tuli Yleltä ohjelma A-talk: sikarokotteesta narkolepsiaa. Ohjelma on katsottavissa vielä kuukauden. Katsoin ohjelman ja päällimmäisenä jäi mieleeni muutama asia. Miksi ihmeessä Suomessa suositeltiin raskaana oleville otettavaksi rokote, joka muun muassa Sveitsissä kiellettiin raskaan olevilta? Toisaalta, ohjelmassa rokotejohtaja Terhi Kilpi toteaa, että rokottamalla raskaana olevia todennäköisesti pelastettiin raskaana olevia äitejä ja sikiöitä, koska esimerkiksi Yhdysvalloissa odottavia äitejä kuoli. 

Narkolepsia on kamala sairaus. En voi väittää, että pystyisin ymmärtämään sairastuneiden lapsien vanhempien vihaa ja pettymystä tai surua lapsiensa sairauden vuoksi. Mutta toivon, että THL suoraselkäisesti ottaa tapahtuneesta vastuun ja sairastuneiden lasten perheet saavat tukea sairauden kanssa elämiseen. 

Mutta, mihin tässä maailmassa voi enää luottaa? Poliitikot ovat menettäneet uskottavuutensa vaalirahakohun ja lahjusepäilyjen myötä, terveydenhuollon sektori on menettänyt uskottavuutensa tämän sikainfluenssarokotehässäkän vuoksi, pankkiirit ja sijoitusneuvojat ovat menettäneet uskottavuutensa Blomqvistien sijoituskiistan ja pankkikriisin jälkeen... Mitä seuraavaksi? 

1 kommentti:

  1. Tätä asiaa yritti nostaa esiin pieni, mutta äänekäs ryhmä ihmisiä jo ennenkuin yhtään piikkiä oli pistetty.

    Nyt kun näemme kuinka aikaansa voi olla jopa kuukausia edellä, kehotan jakamaan kaikille mahdollisille tietoa siitä ihmistyypistä joka EI ole ajanut, eikä tule enemmistön asioita ajamaan tulevaisuudessakaan.

    Tämän ihmistyypin edustajia on pesiytynyt päätäntäelimien sekä kansanedustajiemme joukkoon laajalti. Jo vuosikymmenet enemmistön asioita päättäneet, vakiintuneet puolueet, EIVÄT tule tekemään mitään muuta kuin lihottamaan omien piiriensä mahoja. Ja nyt siihen ei ole enää varaa jos tahdomme edes säällistä tulevaisuutta.

    Siispä kehotan kaikkia äänestämään jotain tyystin uutta naamaa tai puoluetta.

    Ja vaatimaan jokaisen korruptoituneen kumileimasimen eroa sekä kieltoa päästä enää sotkemaan asioitamme. Heillä on jo ihan riittävästi millä mällätä joten keksikööt itse kuinka pärjätä eteenpäin.

    Niinhän joutuvat hekin jotka välinpitämättömyydestä kärsivät.

    VastaaPoista