sunnuntai 29. elokuuta 2010

Ajatuksia kokoon

Rakastan ruokaa. Olen aina tykännyt syödä, enkä ole koskaan ollut niin kipeä, ettei ruoka olisi maistunut. Lapsuudenkodistani olen saanut perusterveet ruokatavat, johon kuuluivat muun muassa säännölliset ruoka-ajat, hedelmät ja kasvikset, isän ampuma riistaliha, viikonlopun herkkuhetket ja monipuolinen ruoka. Nykyisin olen melkein ruokafriikki... Olen elämässäni kokeillut jos jonkinlaista ruokavaliota, dieettiä, osa humpuukia, osa ehkä ei. Ajatukseni pyörivät paljon ruoan ympärillä. Ystävien kanssa kokoonnutaan usein ruoan äärelle - mennään kahvilaan, tehdään yhdessä ruokaa, tavataan lounaan merkeissä. Mutta miksi kirjoittaa blogia? Ruoka on niin tavanomainen asia, että kannattaako siitä edes kirjoittaa? Blogi on minulle keino jakaa ajatuksia ruoasta, ruokavalioista, resepteistä, nykyisistä elintavoista ja hyvinvoinnista. Näen ja kuulen päivittäin niin paljon ihmisistä, jotka voivat pahoin ja uskon, että se johtuu pitkälti vääristä ruokatottumuksista ja heikkolaatuisesta ravinnosta. Blogi on minulle keino koota omia ajatuksia ja kirjoittaa siitä, mikä minulle on tärkeää.

Toinen syy blogilleni on meidän ihana pikku Viivi. Tyttäreni 3 kk aloittaa parin kuukauden sisällä oman mullistavan makumatkansa kohti kiinteitä ja ajattelin kirjoitella tänne myös siitä. Minulla on valtavan iso vastuu siitä, millaiset ruokatavat opetan lapselleni ja mitä ruokaa hänelle tarjoan. Haluanko tarjota lapselleni lisä- ja säilöntäaineilla kyllästettyjä eineksiä, kuten sokeria täynnä olevia lastenjogurtteja ja aamiaismuroja vai puhdasta, ravinteikasta ruokaa, kuten luomukasviksia, hedelmiä, täysjyväviljoja, itse valmistettua kotiruokaa? Toivon, että kun Viivi kasvaessaan alkaa tehdä valintoja itse, hän olisi omaksunut edes joitakin terveellisiä ruokatottumuksia. Blogissani en halua tuomita ketään omien valintojensa vuoksi, enkä saarnata ruokavaliojutuilla. Mutta jos jostain kumman syystä satut lukemaan blogiani, niin haluan silloin tällöin heittää teille lukijoillekin haasteita.

Ensimmäinen haaste: Pyri välttämään sokeria viikon ajan! Valkoinen vehnä yhdessä valkoisen sokerin kanssa ovat lähes kaikkien nykyisten elintasosairauksien takana. Usein mediassa toitotetaan rasvan vaaroista ja kehoitetaan välttämään liikaa rasvaa ja suolaa. Tärkeää olisi kuitenkin kiinnittää huomiota myös valkoisen vehnän ja sokerin saantiin. Leipätiedotuksen sivuilla on hauska sokeritesti, joka saattaa yllättää! Nykyisin saamme piilosokeria valtavia määriä: muutama karkki silloin tällöin, herkkuhetki työpaikan kahvitauolla, sokerilla höystetty majoneesi hampurilaisessa jne. Entäs kostea baari-ilta? Miten paljon tuleekaan sokeria alkoholista! Olen aina mieltänyt Fitness-aamiaismurot terveelliseksi, johtuen ehkä onnistuneesta mielikuvamainonnasta. Oletko katsonut, kuinka paljon sokeria kyseiset murot sisältävät?

Luulin, että syön vähän sokeria, mutta sokeritesti yllätti silti! Sain tulokseksi 34,5 palaa ja alla oleva teksti kertoo näin:

Yli 34 palaa. TÄYS HUTI! Sokerinsaantisi ylittää kaikki sallitut rajat. Ei mikään ihme, jos olo on äkäinen, väsyttää etkä muutenkaan ole ihan vedossa. Missään nimessä et voi jatkaa näin! Päätä itsellesi erillinen herkuttelupäivä ja syö kunnon aterioita. Välipaloiksi kannattaa syödä esimerkiksi leipää, hedelmiä ja vähäsokerisia ja -rasvaisia maitotuotteita. Huomaat eron varmasti!

Käy tekemässä testi ja ota sen jälkeen haaste vastaan! Eli ensi viikolla ei valkoista sokeria!

http://www.leipatiedotus.fi/testit/sokeritesti

1 kommentti:

  1. Juuri tällaista olen kaivannutkin :)
    Toivottavasti jaksat pitkään "raportoida" näistä jutuista.
    Sokeritesti oli mahtava, oma tulos 21 palaa!!

    VastaaPoista