maanantai 11. lokakuuta 2010

Lapset ja ruoka

Olipa hieno viikonloppu! Lauantaina näimme ystäviä tupareissa ja kävin kokeilemassa pitkästä aikaa BodyBalancea, joka oli ihanaa. Sunnuntaina aloitimme Viivin kanssa vauvauinnin. Sepä vasta jännää olikin ja neidille maistui uinnin jälkeen parin tunnin päikkärit ja illalla vielä toiset samanlaiset. Kaiken kruunasi se, että Viivi aloitti sunnuntaina oman retkensä ruoan ihmeelliseen maailmaan. Neiti sai maistella ensimmäistä kertaa vedellä ja äidinmaidolla soseutettua perunaa. Ja hyvin näytti maistuvan! Perunaa maistellaan nyt viikon verran ja loppuviikolla jatketaan joko bataatilla tai porkkanoilla. Bataatti maistuu vauvoille kuulemma hyvin, mutta hieman harmitti, että löysin kaupasta vain yhdysvalloista tuotua bataattia. Onneksi löytyi sentään lähellä tuotettuja luomuporkkanoita. 

"Mitä ihmettä tämä on? "


Oman lapsen myötä olen kiinnostunut entistäkin enemmän ruoan vaikutuksista terveyteen. Ei ole ollenkaan yhdentekevää, millaista ravintoa lapselleen tarjoaa. Äitini löysi kirjastosta minulle todella mielenkiintoisen kirjan, Nina Collander-Nyman ja Maria Riska: Oikeaa ruokaa; lapset, ruoka & terveys, Kirjapaja 2010. Tämä kirja kannattaa jokaisen lukea, oli sitten lapsia tai ei. Kirjassa vannotaan puhtaan, oikean ruoan nimeen. Kirja poikkeaa jonkin verran vallalla olevista ravitsemussuosituksista, mutta kirjan oppeihin on helppo yhtyä. Kirjailijat ovat laatineet lukijalle tiettyjä sääntöjä, jotka auttavat päivittäisissä valinnoissa: 
  • Ei tuotteita, joissa on enemmän kuin 3 lisäainetta
  • Ei valmiiksi marinoitua lihaa
  • Osta mieluiten kotimaisia luomukasviksia ja luomuhedelmiä
  • Lapsille luomukevytmaitoa tai täysmaitoa (rasvaton maito on niin prosessoitua, että sen luonnolliset ravintoaineet ovat hävinneet)
  • Käytä puhdasta voita tai voi-öljyseoksia
  • Vältä sokeria, joka tosin sekin on parempi kuin keinotekoiset makeutusaineet kuten aspartaami
  • Käytä luomukasvislientä tai itse tehtyä kasvislientä, sillä liemikuutioissa on valtavasti lisäaineita
Jos tähän saakka on ostanut kaupasta eineksiä ja pitkälle jalostettuja tuotteita, on varmasti vaikeaa muuttaa kerralla tapojaan. Itse olen aina käyttänyt margariineja ja rasvattomia maitovalmisteita, mutta ajattelin nyt vähitellen opetella ostamaan kevytmaitoa ja voita. Näette sitten tulevina kuukausina, mikä vaikutus näillä valinnoilla on meidän perheeseemme - olemmeko kohta lihavia pulleroita? :) Tuskin. 

Tässä vielä muutamia mielenkiintoisia poimintoja kirjasta:

  • "On valitettava tosiseikka, että ruoan teollinen tuotanto on mennyt liian pitkälle. Suurin osa päivittäisestä ravinnostamme on niin jalostettua, ettei ruokaa voi enää pitää ravitsevana ja terveellisenä. Raaka-aineet ovat yhä useammin geenimanipuloituja, kasvit keinolannoittein viljeltyjä ja eläimet keinotekoisella rehulla ruokittuja." 
  • "Uusimpien tutkimusten mukaan luomumaidon juoja saa 50-80 prosenttia enemmän antioksidantteja muuhun maitoon verrattuna. Sitä paitsi luomumaidon rasva-aineet jakautuvat muuta maitoa terveellisemmin: siinä on enemmän omeja-3-rasvahappoja."
  • "Sokeri on itse asiassa todettu riippuvuutta aiheuttavaksi huumeeksi. Se on myös myrkky, joka varastaa elimistöstä ravintoa. (...) Se heikentää esimerkiksi kehon immuunivastetta sekä kalsiumin ja magnesiumin imeytymistä, joka on välttämätöntä esimerkiksi luiden ja hampaiden kehittymiselle." 
  • "Kun juot coca-colan, elimistöstäsi häviää noin 150 mg magnesiumia.

Itse aion tästä lähtien pyrkiä noudattamaan Collander-Nymanin ja Riskan ostossuosituksia, joita luettelin yllä. Heitän sinullekin haasteen: ensi kerralla kun menet kauppaan, niin kannattaa kiinnittää huomiota, onko ostoskärryissäsi laadukkaita perusraaka-aineita vai jalostettuja e-koodeilla varustettuja tuotteita...? Ensimmäinen askel muutoksessa on se, että tiedostaa nykyhetken. :) 

1 kommentti:

  1. Täytyypä itsekin lukea tuo kirja ;) Luomua Viiville, hienoa! :) terv. mummi

    VastaaPoista