lauantai 27. marraskuuta 2010

Spelttiä peliin

Löysin kesällä kaupoista uuden tuttavuuden, josta on tullut melkein päivittäinen ruoka-aines meidän keittiöön. Kyseessä on speltti, joka on vanha perinteinen viljalaji. Wikipedian mukaan spelttiä on viljelty tuhansia vuosia sitten muun muassa Keski-Euroopassa, mutta parisataa vuotta sitten se joutui väistymään satoisampien vehnälajien tieltä. Suomessa spelttiä on alettu viljellä jälleen 1990-luvulla ja se sopii erityisen hyvin luomuviljelyyn, koska se kestää tavallista vehnää paremmin tuholaisia.

Spelttiä voi käyttää monipuolisesti. Itse olen leiponut speltistä muun muassa sämpylöitä ja pitsaa sekä tehnyt spelttimannapuuroa. Speltti on maukas ja sopii monen vatsalle, sillä se on helposti sulavaa, siinä on kuituja ja arvokkaita ravintoaineita. Kaiken hyvän lisäksi speltissä on enemmän proteiinia kuin vehnässä.

Tavallisista päivittäistavarakaupoista löytyy SunSpelt -merkkisiä luomuspelttituotteita, joita on helppo käyttää ruoanlaitossa. Pakettien kyljessä on myös hyviä reseptejä, joita voi kokeilla.




Jos käytät spelttiä leivonnassa, niin vaivatusta taikinasta tehdyt leivonnaiset kannattaa paistaa heti kun ne ovat nousseet, muuten ne lässähtävät melko nopeasti. Helpointa on käyttää spelttiä leivinjauheella nostatettavissa leivonnaisissa, kuten pitsoissa ja piirakoissa. Spelttiä kannattaa kokeilla myös lettuihin.

Itse valitsen melkein aina täysjyvää, oli kyseessä sitten vehnä tai speltti tai muu vilja. Täysjyvä tarkoittaa, että viljanjyvästä ei ole poistettu mitään osia. Kun jyvässä säilytetään kaikki kerrokset, sen ravintoarvo on kuorittua jyvää parempi. Jos vain mahdollista, niin kannattaa valita aina täysjyvätuote (leivät, pastat, puurot jne), sillä täysjyvä on merkittävä kuitujen, vitamiinien ja hivenaineiden lähde.

-----

Asiasta ihan muualle. Mediassa on ollut viime aikoina puhetta terveysblogeista. Osa asiantuntijoista on ollut huolestunut siitä, että blogeissa tutkittu tieto ja kokemusperäinen tieto usein sekoittuvat. Tässä kohdin haluan sanoa, että täällä kirjoitetut jutut ovat pääasiassa juuri näitä kokemusperäisiä asioita, eli ihan vain mutu-tuntumalla koettuja ja käytännössä testattuja juttuja. Ei tutkittuja totuuksia. Mutta sen te lukijat varmaan fiksuina ihmisinä olette tajunneetkin! :) Lisäksi, esittelen täällä ihan omasta vapaasta tahdostani sellaisia tuotteita tai kauppoja, joista itse pidän ja olen hyväksi todennut. En saa niistä mitään markkinointipalkkioita tai myynninedistämispalkkioita.

Mutta nyt siirryn viettämään pikkujouluja Viivin, Janitan, Mummin ja Vaarin kanssa. Juomme glögiä, laulamme joululauluja ja syömme herkkuja. Jussi viettää omia pikkujoulujaan laivalla, joten tällä kertaa juhlimme täällä mummilassa Viivin kanssa. Hauskaa pikkujoulua ja joulunodotusta kaikille! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti