keskiviikko 15. syyskuuta 2010

Hyvä paha rasva

Maanantaina tuli Yleltä ohjelma nimeltä MOT: Rasvainen kupla. Vuosikausia on uskottu, että sydän- ja verisuonisairauksien syynä ovat eläinrasvat. Suomalaisissa ravitsemussuosituksissa kehoitetaan välttämään eläinrasvaa ja vaihtamaan voi margariiniin. Viime aikoina on kuitenkin alkanut tulla esille seikkoja, jotka osittain kumoavat eläinrasvojen epäterveellisyyden. Ohjelma on vielä viikon ajan katsottavissa Yle Areenassa.

Ohjelmassa esitetään eri tutkijoiden ja asiantuntijoiden näkemyksiä terveellisestä ruokavaliosta, kolesterolista ja sydän- ja verisuonitaudeista. Todella mielenkiintoista kuultavaa! Ohjelman jälkeen tuleekin mieleen, että mihin sitä oikein pitäisi uskoa? Jo neuvolasta lähtien suomalaisille toitotetaan, että vältä kovia rasvoja (eläinrasvat) ja suosi pehmeitä rasvoja (kasvirasvat). Maitotuotteiden pitäisi olla rasvatonta, lihan vähärasvaista, ei saa käyttää voita ja niin edelleen... Totuus kuitenkin on, että ei ole olemassa luonnostaan rasvatonta maitoa, joten maidon pitää käydä melkoinen teollinen prosessi läpi, jotta siitä saadaan rasvatonta. En usko, että kukaan ihminen lihoaa sen vuoksi, jos juo kevytmaitoa rasvattoman sijaan. Jos haluaa syödä puhdasta, mahdollisimman vähän käsiteltyä ruokaa, niin eikö silloin olisi terveellisintä valita rasvainen maito ja kunnon voi margariinin tilalle?

Jokainen ihminen tarvitsee rasvaa. Rasvat ovat ihmiselle elinehto, sillä ne muun muassa mahdollistavat rasvaliukoisten vitamiinien (A-, D-, E- ja K-vitamiinit) imeytymisen ja ovat tärkeitä solukalvojen ainesosia. Hyviä  lähteitä rasvan saannille ovat luonnolliset rasvat, kuten pähkinät, avokado, rasvainen kala, siemenet ja kylmäpuristetut öljyt, kuten oliiviöljy. Kaikkein epäterveellisintä rasvaa saamme yleensä teollisesti valmistetuista ruuista, kuten sipseistä, ranskalaisista, pikkuleivistä, leivonnaisista, pitsoista, kalapuikoista ja lähes kaikista pika- ja valmisruuista. Näitä rasvoja kutsutaan transrasvahapoiksi, eli transrasvoiksi. Elimistö ei todellakaan tarvitse näitä rasvoja, jotka lisäävät riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin sekä lisäävät elimistön tulehdustilaa ja lihottavat.

Rasvakeskustelun velloessa tavallinen tallaaja voi vain luottaa omiin tuntemuksiin. Kannattaa syödä sitä ruokaa, joka tuo itselle hyvän ja kylläisen olon eli puhdasta, ravinteikasta ruokaa. Rasva ei ehkä olekaan niin pahasta, kuin aikaisemmin on annettu ymmärtää. Hyviä rasvoja kannattaa nauttia ja samalla muistaa tarkkailla huonojen transrasvojen määrää.

1 kommentti:

  1. voitko kertoa avokadosta ja miten sitä käytetää? olen montamonta kertaa ehdottanu äidille et ostetaan mut ei hän ikinä tiedä millon se on sopivan pehmeä ostettavaks ja et mihin sitä sit laitettais muutaku leivän päälle..

    -janita

    VastaaPoista