keskiviikko 1. syyskuuta 2010

No sugar

Miten sinulta on onnistunut tämän viikon haaste, eli sokerin välttäminen? Nyt on siis kolmas päivä menossa ja omasta mielestäni olen onnistunut välttämään sokeria melko hyvin. Eilen tuli vähän sokeria tavallisesta salaatinkastikkeesta ja anopin tekemästä mustaherukkamehusta, mutta muuten on sokeri ollut pannassa. Ihme ja kumma, mutta ei tee edes herkkuja mieli. Kun jotakin päättää, niin se on sitten päätetty ja piste. No sugar!
Tänään söin salaattini normaaliin tapaan balsamicolla ja oliiviöljyllä höystettynä. Balsamicon eli viinietikan kyljessä ei ollut mitään ainesosaluetteloa, joten oletan ettei siinä ole sokeria... :) Balsamico & oliiviöljy on kyllä loistava yhdistelmä salaatiin. Ainakin teollisissa salaatinkastikkeissa on yleensä käytetty huonolaatuisia rasvoja, paljon sokeria ja keinotekoisia aromeja. Itse en oikein jaksa väsätä salaatinkastikkeita, joten on helpompaa ja hyvää laittaa salaattiin suoraan pullosta pieni tilkka oliiviöljyä ja ripotella päälle tilkka balsamicoa.

Pia kyseli omenasoseen ohjetta, joten tässäpä se. Näin minä tein:

Viivin omppusose 

Hain naapurin pihalta muovipussillisen omenoita (naapurin emäntä auttoi keräämisessä). Jos otat omenat maasta niin kannattaapi ehkä huuhtaista, mutta itse nappasin omenat suoraan puusta, joten eivätköhän olleet ihan puhtaita. Pilkoin veitsellä omenoista melko suuria palasia ja heitin röntit ja siemenkodat menemään. Laitoin ison kattilan pohjalle vettä niin, että pohja peittyi. En osaa sanoa määrää, mutta vettä oli kattilan pohjalla parisen senttiä. Sinne sekaan heitin omenanpalat kuorineen päivineen ja laitoin hellalle kiehumaan. Kattila porisi siinä liedellä miedolla lämmöllä noin vartin verran ja välillä sekoittelin omenoita. Kun omenat olivat pehmenneet niin soseutin omput suoraan kattilassa sauvasekoittimella todella hienoksi (eihän sitä tiedä, millainen samettisuu siitä meidän Viivistä tulee). Lisäsin satsiin pari kolme ruokalusikallista tavallista valkoista sokeria. Kauhoin soseen pakastusrasioihin ja annoin jäähtyä pari tuntia, jonka jälkeen laitoin rasiat pakkaseen. Sokeria laitoin siis melko vähän, mutta ajattelin, että jos on tarvetta, niin makeutusta voi sitten lisätä kun on syömisen aika.


 Äitini vinkkasi valkoiselle sokerille hyvän vaihtoehdon, eli luomu ruokosokerin, jota hän oli ostanut Lumosta. Niinpä kävin meillekin hakemassa tuollaisen pussin.
" Luomu ruokosokeri, täysruoko. Luomuviljellystä sokeriruokosta puristettu mehu tiivistetään, kuivataan ja jauhetaan. Kaikki alkuperäiset vitamiinit ja mineraalit säilyvät. Sopii parhaiten juomiin, leivontaan ja jälkiruokiin."

Tätä ajattelin seuraavaan omppusosesatsiin laittaa!



Terkuin, Pauliina

ps. Bongasin maanantai-illalla neloselta loistavan ohjelman, "Neljän tähden illallinen". Kevyttä viihdettä ruoan parissa! Minä tykkäsin! :)  Ohjelma tulee päivittäin maanantaista torstaihin klo 19. Tämä ei sitten ollut maksettu mainos...

1 kommentti:

  1. Kiitos, aika hyvin olen onnistunut sokeria välttämään!:) Eilen pikku lipsahdus, mutta tänään taas on mennyt paremmin. Kiva, että heität tollasia haasteita, silloin kiinnittää tosiaan huomiota, mitä päivän mittaan suuhunsa laittaa!
    -mummi

    VastaaPoista