maanantai 6. syyskuuta 2010

Poikkeus sääntöön

Alustus tämän päivän aiheeseen on todella kaukaa haettua, mutta pakko kirjoittaa ajankohtaisesta aiheesta, eli BB:stä. (Lupaan, että vaikka inhoaisit ohjelmaa, kannattaa jatkaa lukemista.) Satuin katsomaan televisiota kun tämän syksyn Big Brother -asukkaat esittäytyivät ennen taloon astumistaan. Ohjelman nuori punatukkainen nainen, olisikohan ollut Marika nimeltään, jäi mieleeni. Heti alkuun hän kertoi itsestään ehkä iän, asuinpaikkakunnan ja jotain opiskeluista ja samalla siihen perään vielä, että hän on biseksuaali. Oman arvionsa mukaan hän kuulemma on "niinku 90 % tyttöihin päin ja sit se 10 % niinku poikii". Mielenkiintoinen jako! Haluan nyt avata hieman lisää tätä 90/10-sääntöä, mutta sovelletaanpa sitä syömiseen - minä kun satun olemaan 100% sinne poikiin päin.

Ihminen syö normaalisti noin 5-6 ateriaa päivässä. Olen kantapään kautta oppinut, että tuo ateriarytmi on ainakin minulle sopivin. Syön yleensä aamupalaksi puuroa (1). Tunnin päästä kahvia ja jonkun pienen leivän tai hedelmän (2). Puolen päivän aikoihin lounaan (3). Iltapäivällä välipalan (4). Illalla taas jotain lämmintä ruokaa tai salaattia (5) ja ehkä ennen nukkumaanmenoa vielä esimerkiksi hedelmän (6). Toisinaan jää iltapäivän välipala väliin tai viimeinen iltapala syömättä, joten yleensä tulee syötyä noin 5 kertaa päivässä, eli 35 ateriaa viikossa. Pyrin syömään terveellisesti, mutta silloin tällöin tulee poikettua polulta. Tätä polulta poikkeamista kutsun 90/10 -säännöksi. Kun normaalin arjen ateriat koostuvat terveellisistä aineksista, eli kasviksista, täysjyväviljoista, perunasta, hyvistä rasvoista, kanasta, kalasta, lihasta, niin ei herkku silloin tällöin ole ollenkaan pahaksi - päinvastoin! Syöminen ja hyvä ruoka on elämän yksi suurimmista iloista. Hyvä ruoka kuuluu erityisesti juhlaan, jolloin tarjoiluihin panostetaan tavallista arkea enemmän. Onpa muuten mielenkiintoista, että lähes kaikkialla maailmassa, kaikissa kulttuureissa ruoka ja syöminen ovat olennainen osa juhlaa!

Mutta, suurin osa suomalaisista elää yltäkylläisyydessä ja herkkuja ja juhlaruokaa on tarjolla kaikkialla ja koko ajan. Valitettavasti monella lapsella ja aikuisellakin on herkkupäivä joka päivä. Sen lisäksi toki on vielä ne juhlapäivät, jolloin herkutellaan entistäkin enemmän. Tuo 90/10 -sääntö olisi varmasti hyväksi meidän kaikkien hyvinvoinnille. Elämä ei saa olla pelkkää kieltäytymistä, sillä mieli ja ruumis kaipaavat välillä jotain hemmottelua. Hemmotteluksi riittää kuitenkin se 10 % herkuttelua, eli kolme - neljä ateriaa viikossa.

Omalla kohdallani mennyt kesä toteutui syömisten suhteen ehkä noin 50/50 -säännöllä. Jätskiä tuli syötyä melkein joka päivä (no, olipa hellettä). Viivin kanssa kävimme ahkerasti kylässä ja harvoin tuli kieltäydyttyä kahvipöydän tarjoiluista. Onneksi grillikausi ei ole minulle mikään kompastuskivi, sillä en syö makkaraa ja meidän grillissä on useimmiten kasviksia ja kunnon lihaa. Herkkuhetkiä tuli silti vietettyä päivittäin. Nyt syksyn tullen minun onkin aika palata arkeen ja ottaa käyttöön 90/10 -sääntö. Haastan sinut mukaan! Otatko haasteen vastaan?

-Pauliina

ps. Sokeriton viikko päättyi. Sokeria tuli anopin tekemästä mehusta, 4 palasta tummaa suklaata, 2 palasta kakkua (Jussin synttärit), 1 hedelmäkarkista... Mutta lista siitä, mille kaikelle sokerille sanoin viime viikolla "ei", onkin paljon tätä pidempi! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti